• +31 (0)40 - 25 92 700
woensdag 27 mei 2015

Loont kwaliteit bij zorgvastgoed?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Minister Schippers (VWS) wil betere zorg voor minder geld. In hoeverre ziet ze daarin een rol voor de zorghuisvesting weggelegd?

Wegens het verwerpen van het Wetsvoorstel marktordening gezondheidszorg door de Eerste Kamer op 16 december 2014, moest het kabinet met andere voorstellen komen die ervoor zouden zorgen dat bij de inkoop van zorg de kwaliteit en doelmatigheid van zorg voldoende aandacht zouden krijgen.

In de kamerbrief ‘Kwaliteit loont’ van 6 februari jongstleden doet minister Schippers haar alternatieve plannen uit de doeken. Het doel: betere kwaliteit van zorg tegen lagere kosten (“duurzame betaalbaarheid van de zorg”).  Het maatregelenpakket dat de minister beschrijft bestaat uit vier samenhangende onderdelen: (i) bevordering van contractering op kwaliteit, (ii) versterking van de (informatie)positie van verzekerden, (iii) betere kwaliteit van het zorgaanbod en (iv) meer evenwicht in de zorgsector.

Het blijkt dat in de kamerbrief de term kwaliteit vooral wordt uitgelegd als verscherpte kwaliteitsregels en –toezicht met betrekking tot de inhoud van de zorg. De woorden huisvesting en vastgoed komen in de brief niet voor. Een gemiste kans, of volledig begrijpelijk?

Het ligt eigenlijk in de lijn van de grote verschuivingen die VWS in zorgland de laatste jaren doorvoert, dat het kabinet weinig meer zal willen zeggen over de kwaliteit van zorghuisvesting (naast de basale regelgeving zoals het Bouwbesluit). Daar moeten de spelers in het veld steeds meer zelf mee aan de gang.

Van Aarle De Laat verwacht dat de zorgkantoren en de zorgverzekeraars in toenemende mate een mening over zullen hebben over de kwaliteit van zorghuisvesting en er consequenties aan gaan verbinden. We voorzien dat de kwaliteit van zorgvastgoed een grotere rol gaat spelen bij het inkoopbeleid van de zorgkantoren. Het is nog niet duidelijk welke normen of toetsingscriteria hieraan ten grondslag komen te liggen, laat staan welk orgaan de kwaliteit dan gaat meten. Dat het een meetpunt wordt, lijkt echter onafwendbaar. Mogelijk zal de klanttevredenheid daarbij, als meetinstrument voor de huisvesting, een rol gaan spelen.

Er zijn nu al signalen bekend dat het zorgkantoor de kwaliteit van vastgoed van concurrerende instellingen met elkaar vergelijkt bij het inkopen van zorg. Uitgangspunt zal steeds meer zijn dat elke zorginstelling een kwalitatief goed aanbod moet hebben voor haar cliënten, ook op vastgoedgebied. Het lijkt erop dat instellingen die beduidend mindere kwaliteit van zorghuisvesting hebben, in (de opmaat naar) 2018 daar de prijs voor gaan betalen.

Meer dan ooit tevoren doen zorginstellingen er goed aan, kritisch te kijken naar de toekomst. Waar wil je je als zorginstelling op richten en hoe past huisvesting in dat plaatje? Aan welke eisen moet de zorghuisvesting de komende jaren kunnen voldoen en wat vraagt dit van de instelling, gelet op de kwaliteit van de huidige vastgoedportefeuille?

We nodigen u uit om daarover eens vrijblijvend met ons van gedachten te wisselen. Neemt u gerust contact op met Richard Swinkels ().

Klik hier voor het lezen van de volledige kamerbrief ‘Kwaliteit loont’ (6 februari 2015)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok