• +31 (0)40 - 25 92 700
vrijdag 29 mei 2015

Statushouders en leegstand: goede match

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Statushouders kunnen een uitkomst zijn voor leegstaand zorgvastgoed. Leegstaand zorgvastgoed kan een uitkomst zijn voor statushouders!

 Er is door de vele brandhaarden in de wereld sprake van een forse stijging in het aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt. Dit jaar is sprake van een verdubbeling van de cijfers van 2014. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting. Hun taakstelling loopt steeds per half jaar. In de eerste helft van 2015 moeten de gemeenten 14.000 statushouders huisvesten. In de tweede helft bedraagt de taakstelling 14.900 personen en de prognose voor de eerste helft 2016 is 20.000. Volgens het COA heeft één statushouder gemiddeld 0,51 woning nodig; reken dus maar uit over hoeveel wooneenheden het gaat. De term ‘statushouder’ is inmiddels overigens vervangen door ‘vergunninghouder’.

Gemeenten hebben zelf vrijwel geen woningen en leunen dus vooral op prestatie-afspraken, die zij maken met woningcorporaties. Statushouders krijgen in de woningtoewijzing door corporaties voorrang, net als bepaalde andere groepen. Gezien de grote toestroom sinds dit jaar, moet echter steeds meer worden gedacht aan minder conventionele oplossingen dan de standaard sociale huurwoning: particuliere huur, onzelfstandige woningen, tijdelijke units en transformatie van leegstaand vastgoed.

Passende woonruimte

Bij de gemeentelijke taakstelling gaat het om het aanbieden van ‘passende woonruimte’. Er zijn dan ook interessante mogelijkheden om de economische levensduur van leegkomend of leegstaand zorgvastgoed te verlengen. Ook onzelfstandige eenheden, waarbij sprake is van gedeelde voorzieningen zoals keuken en badkamer, kunnen ‘passend’ zijn. Dat geldt onder voorwaarden ook voor huurcontracten voor bepaalde tijd.

Het aanbieden van onzelfstandige eenheden, wat in het geval van voormalig zorgvastgoed aan de orde kan zijn, heeft voor veel statushouders het voordeel dat het beter betaalbaar is dan een ‘normale’ sociale huurwoning. Wel zullen de huurder en de verhuurder alert moeten zijn op mogelijke consequenties voor de huurtoeslag; overleg met de belastingdienst is noodzakelijk om onaangename verrassingen op dat vlak te voorkomen. Ook is het nuttig om tevoren helder vast te stellen of een woning formeel wel of niet een zelfstandige eenheid is.

Op de website www.opnieuwthuis.nl is onder ‘land in beeld’ grafisch zichtbaar in welke mate de gemeenten hun halfjaarlijkse taakstelling aan het halen zijn. Maandelijks wordt de graphic bijgewerkt. Heeft u leegstaand zorgvastgoed en overweegt u dit in te gaan zetten voor bewoning door statushouders, kijk hier dan eens. Hoe ‘roder’ de graphic in uw gemeente, hoe groter de kans dat u in samenwerking met de gemeente en eventuele andere partners kunt slagen in uw opzet.

Van Aarle De Laat helpt u hiermee graag op weg.

Zorg voor uw vastgoed

Van Aarle De Laat is partner in http://zorgvooruwvastgoed.nl. Gebruik makend van vijf disciplines in één team kan een Zorgvastgoedscan worden uitgevoerd. De Zorgvastgoedscan biedt zorginstellingen en corporaties een instrument om tot oplossingen voor problemen met hun zorgvastgoed te komen. U krijgt inzicht in de mate waarin de exploitatie kan worden beïnvloed, de kwaliteit van het vastgoed kan worden beïnvloed, risico’s kunnen worden beperkt en de mate waarin oplossingen haalbaar zijn. De mogelijkheid om het pand in te zetten voor het huisvesten van statushouders is slechts één van de vele opties die worden onderzocht.

Zorgvooruwvastgoed is een samenwerking van Van Aarle De Laat, EGM Architecten, Zuiver Marketing, het Regelloket en OZ+ juristen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok