• +31 (0)40 - 25 92 700
woensdag 16 september 2015

Nieuw puntensysteem sociale huurwoning

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Per 1 oktober worden de huurpunten anders berekend, met de nodige gevolgen.

Minister Blok (BZK) beoogt een sterkere relatie te leggen tussen enerzijds de huurprijs van een huurwoning en anderzijds de kwaliteit en marktwaarde ervan. Achterliggend doel is dat de werking van de woningmarkt verbetert.

Vrijwel alle maximale huurprijzen zullen hierdoor veranderen, maar landelijk gezien blijft de huurruimte gelijk, na een eenmalige aanpassing op 1 oktober 2015 van minus 3,8% per WWS-punt. De huurruimte is het totaal van maximale huurprijzen van alle sociale huurwoningen in Nederland.

De WWS-onderdelen woonvorm, woonomgeving, de aftrekpunten bij hinderlijke situaties en de schaarstepunten (extra punten voor woningen in schaarstegebieden) worden afgeschaft. Deze worden vervangen door de WOZ-waarde van de woning. Die bepaalt dan gemiddeld circa 25% van de maximale huurprijs. De absolute WOZ-waarde van de woning en de WOZ-waarde per vierkante meter tellen elk voor een gelijk deel mee.

Deze aanpassingen gelden uitsluitend voor zelfstandige woningen. Het WWS voor onzelfstandige woningen verandert niet.

 

Randgevallen
Voor zittende huurders verandert er niks, behalve indien de maximale huurprijs van hun woning onder de feitelijke huurprijs komt te liggen; in dat geval kan de huurder aan de verhuurder een huurprijsverlaging voorstellen (eventueel gevolgd door een procedure bij de Huurcommissie).

Bij nieuwe verhuringen kan het nieuwe WWS wel effect hebben op de status van de huurprijs. De maximale huurprijs die op dat moment geldt, bepaalt dan namelijk of de woning geliberaliseerd kan worden verhuurd.

Serviceflatwoning wordt zorgwoning
Bij zogenaamde serviceflats mag een toeslag van 35% op de punten worden toegepast. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan worden aangepast en er wordt voortaan gesproken over zorgwoningen. Het moet dan gaan om in een woongebouw gelegen zelfstandige woonruimte, waarbij woongebouw en woning geschikt en bestemd zijn voor mensen met een fysieke beperking. Dit moet blijken uit een drempelloze toegankelijkheid en doorgankelijkheid (een minimale breedte van 120 cm van alle gangen waar de bewoners doorheen moeten om de eigen woning en andere relevante ruimten in het complex te kunnen bereiken; aanwezigheid van liften of hellingbanen bij drempels van 2 cm of hoger).

Tevens moet de op de woning betrekking hebbende huurovereenkomst gaan over de aanwezigheid in de woning van een noodoproepinstallatie; er moet in of aan het gebouw een gemeenschappelijke ruimte zijn ingericht voor maaltijden of recreatie.

In deze BZK-circulaire van 14 juli jl. staan de veranderingen en de nieuwe maximale huurprijzen per 1 oktober beschreven.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok