• +31 (0)40 - 25 92 700
maandag 16 november 2015

Op weg naar (bijna) energieneutrale gebouwen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland zogenaamde bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Het Bouwbesluit wordt daarop aangepast. Deze eis geldt dus ook voor (zorg)woningen en zorggebouwen.

De term bijna energieneutraal houdt in dat de energieprestatie bijna op nul uitkomt. De nieuwe BENG-normen bevatten drie soorten indicatoren:

• de maximale energiebehoefte van een gebouw (verwarming, koeling en ventilatie; in kWh/m2.jaar);

• het maximale energieverbruik voor alle installaties en tapwater (in kWh/m2.jaar);

• het aandeel hernieuwbare energie (zonne-energie, warmtepomp, warmtenetten; uitgedrukt in %). Voor alle soorten gebouwen betreft de eis 50%. Hiermee wordt de energieprestatiecoëfficiënt (EPC), de huidige eis voor nieuwbouw, losgelaten.

Voor woningen zijn de normen: energiebehoefte en energiegebruik 25 kWh/m2.jr. Dit is vergelijkbaar met een EPC van 0,2. Voor utiliteitsbouw: energiebehoefte en energiegebruik 50 kWh/m2.jr, respectievelijk 25 kWh/m2.jr. Scholen en zorggebouwen vragen vanwege hun bijzondere functies een minder scherpe eis. Bij zorgpanden zijn de eisen respectievelijk 65 en 120 kWh/m2.jr.

Vanaf 31 december 2020 moeten de normen zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Dit komt voort uit een eis van de Europese Unie. De overheid verwacht dat de gestelde normen in 2021 financieel haalbaar zijn; voor overheidsgebouwen zelfs al in 2018. De eisen hebben als consequentie dat er sprake zal zijn van betere isolatie en een grotere luchtdichtheid van de gebouwen. De afhankelijkheid van de voorzieningen voor luchtverversing in woningen en gebouwen, gericht op het houden van gezonde binnenlucht, zal hierdoor verder toenemen.

Diverse ontwikkelaars en woningcorporaties zijn al druk bezig met investeringen om hun woningen (bijna) energieneutraal te maken. In het Platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw delen woningcorporaties, bouwers en ontwikkelaars ervaring met het ontwikkelen en realiseren van zeer energiezuinige woningen.

Samen met de collega’s van Managers met Bouwkracht houdt Van Aarle De Laat deze ontwikkelingen voor u in de gaten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok