• +31 (0)40 - 25 92 700
maandag 16 november 2015

Statushouders en zorghuisvesting

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Leegstand zorgvastgoed kan zinvol worden ingezet voor de huisvesting van statushouders, voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning. Gemeenten hebben een stevige taakstelling op dit gebied, maar ze weten zorginstellingen nog niet goed te vinden. Hoe kijkt de zorgsector zelf aan tegen het mogelijk huisvesten van statushouders?

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) hield onlangs een quickscan onder zorginstellingen en woningcorporaties. De conclusie is dat zij mogelijkheden zien, vooral voor kleinschalige huisvesting van deze groep: het gaat dan om clusters van 10 tot 60 personen. Uit de quickscan blijkt over het algemeen een houding van welwillendheid.

Er zijn echter nog weinig succesvolle voorbeelden; veel initiatieven op zorglocaties stranden halverwege. De voornaamste knelpunten zijn:

  • een ongeschikte aard van het vastgoed: kleine locaties, staat van onderhoud, combinatie met kwetsbare medebewoners;
  • regelgeving: vergunningen, bestemmingsplan, brandveiligheid, aard van het huurcontract;
  • wie investeert/financiert?
  • draagvlak onder de bevolking.

Uit het onderzoek blijkt dat nog weinig gemeenten actief zorgorganisaties en woningcorporaties benaderen over (leegstaand) zorgvastgoed. Hierdoor blijven kansen onbenut.

Op de website van corporatiekoepel Aedes (klik hier) staat een overzicht met gerealiseerde creatieve oplossingen van woningcorporaties voor het ruimte bieden aan vergunninghouders. Te denken valt aan het terugtrekken van een aantal corporatiewoningen uit de verkoop; het delen van woningen door meerdere (jonge) statushouders; het minder slopen van leegstaande huurwoningen in krimpgebieden; het combineren van studenten en statushouders.

Het College Sanering Zorginstellingen draagt op zijn manier een steentje bij aan het (sneller) haalbaar maken van de inzet van zorgpanden voor statushouders. Het vrijwel onaantastbare uitgangspunt van het College, dat WTZi-zorgvastgoed niet in een zogenaamde 1-op-1 aan een andere partij mag worden vervreemd, maar alleen op een transparante wijze, wordt in deze speciale gevallen verlaten. In overleg met de gemachtigde kan dus exclusief aan één partij een zorgpand worden vervreemd ten behoeve van de huisvesting van statushouders en asielzoekers. De gemachtigde zal hierover dan positief aan het College adviseren, mits ook het uitgangspunt van een marktconforme opbrengst goed wordt ingevuld.

Ondersteuning en inspiratie bij het inzetten van vastgoed voor statushouders wordt vooral geboden door het platform Opnieuw Thuis. Dit is een samenwerking tussen gemeenten, VNG, provincies, IPO, woningcorporaties, Aedes, COA, Platform31 en ministeries SZW, V&J en BZK (www.opnieuwthuis.nl). Op die website kan ook per gemeente worden bekeken, hoe ver zij zijn met hun actuele taakstelling inzake de huisvesting van statushouders.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok