• +31 (0)40 - 25 92 700
maandag 16 november 2015

Passend toewijzen geldt ook voor zorgwoningen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De huurprijs van een sociale huurwoning moet passen bij het inkomen van de huurder; daarvoor is ‘passend toewijzen’ bedacht. Bij zorgwoningen kan dit problematisch zijn; toch maakt minister Blok geen uitzondering voor zorgwoningen.

Vanaf 1-1-2016 geldt de passendheidstoets bij het toewijzen van sociale huurwoningen die eigendom zijn van een woningcorporatie (toegelaten instelling Woningwet). Passend toewijzen heeft als doel het voorkómen dat een (potentiële) ontvanger van huurtoeslag een te dure huurwoning toegewezen krijgt. Een corporatie (of huurder c.q. onderverhuurder van corporatiebezit) moet bij minstens 95% van de woningtoewijzingen aan huishoudens, die gezien hun inkomen in aanmerking komen voor huurtoeslag, een woning toewijzen met een huur niet hoger dan de betreffende aftoppingsgrens. Voor één- en tweepersoonshuishoudens is de aftoppingsgrens dit jaar € 575,87 per maand en voor grotere huishoudens € 618,24.

Woningcorporaties verwachten problemen door de huidige regeling. Onder meer voorzien ze een flinke inkomstenderving, wordt investeren in de woningvoorraad lastiger en is het aanbieden van een aangepaste zorgwoning onder de aftoppingsgrens niet realistisch. De bouw van zorggeschikte woningen is relatief duur, in verband met extra voorzieningen. Daar hoort dus een hogere huurprijs bij, vindt onder meer corporatiekoepel Aedes.

Minister Blok heeft de Tweede Kamer 11 juni jongstleden toegezegd, een mogelijke uitzondering op passend toewijzen voor zorgwoningen te onderzoeken. Na het bestuderen van input door de koepels Aedes en Actiz, heeft hij in een kamerbrief van 30 september gemeld geen voorstander te zijn van deze uitzondering. Hij ziet in de onderbouwing van de koepels wel een ‘indicatie’ voor hun stellingname, maar overtuigend vindt hij deze niet. De oplossing is volgens Blok het indien nodig verlagen van de huur van een zorgwoning tot de aftoppingsgrens. De opbrengstenderving van die maatregel valt zijns inziens mee. Bovendien stelt hij dat de vaagheid van de term ‘zorgwoning’, in relatie tot het invoeren van de gevraagde uitzondering, zou leiden tot de behoefte aan een register van erkende zorgwoningen. Dit zou uiteindelijk hogere administratieve lasten veroorzaken.

Aedes en Actiz hebben aangegeven dat ze het er nog niet bij laten zitten. Zij blijven pleiten voor een uitzondering op passend toewijzen voor zorgwoningen.

Conclusie

Nu het er (vooralsnog) naar uitziet dat de uitzondering op passend toewijzen voor zorgwoningen er niet komt, moeten zorginstellingen die zorgwoningen (corporatiebezit) huren en onderverhuren aan bewoners, deze vanaf 1 januari 2016 binnen de regels van de passendheidsnorm toewijzen. Dit vergt het goed vastleggen van afspraken met de corporatie. Ook vergt het creatieve oplossingen vanwege het spanningsveld tussen kosten en opbrengsten. Laat u adviseren door onze deskundige.

 

Klik hier voor de kamerbrief van 30 september 2015.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok