• +31 (0)40 - 25 92 700
maandag 29 februari 2016

Passend toewijzen ook voor de zorgsector… ?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De afgelopen jaren heeft de regering woningcorporaties steeds meer terugverwezen naar het bedienen van hun oorspronkelijke doelgroep, mensen met lage inkomens. Sinds 2011 moeten ze minstens 90% van hun bezit toewijzen aan huishoudens met een inkomen t/m € 34.911 (prijspeil 2015). Van 1 juli 2015 t/m 2020 geldt een tijdelijke maatregel om middeninkomens passender te kunnen huisvesten. Van de genoemde 90% mogen woningcorporaties tien procentpunt toewijzen aan middeninkomens (t/m 38.950, prijspeil 2015).

Per 1-1-2016 is hier de passendheidstoets bijgekomen. Passend toewijzen heeft als doel het voorkomen dat een (potentiële) ontvanger van huurtoeslag een te dure huurwoning toegewezen krijgt. Van de mensen met recht op huurtoeslag heeft 70% een inkomen op of onder het sociale minimum. Voor hen is een huur boven de aftoppingsgrens niet goed betaalbaar, zelfs niet met een huurtoeslag. In 2013 was maar liefst 31% van de toewijzingen te duur. Woningcorporaties krijgen tot 2018 de tijd deze scheefheid af te bouwen.

De norm achter de passendheidstoets is dat een corporatie bij minstens 95% van de woningtoewijzingen aan huishoudens, die gezien hun inkomen in aanmerking komen voor huurtoeslag, een woning toewijst met een huur niet hoger dan de betreffende aftoppingsgrens. Voor één- en tweepersoonshuishoudens is de aftoppingsgrens dit jaar € 575,87 per maand en voor grotere huishoudens € 618,24.
De woningcorporaties ondersteunen het doel van de passendheidstoets, maar verwachten wel flinke problemen door de huidige regeling, mede door de snelheid van invoering.

Passend toewijzen en zorg

Moet een zorginstelling die sociale huurwoningen aanbiedt ook passend toewijzen? Het antwoord op die vraag hangt af van de eigendom van de woning. Is de zorginstelling de eigenaar (en is of heeft zij geen toegelaten instelling voor de Woningwet), dan is passend toewijzen niet vereist. Is de woning gehuurd van een woningcorporatie en wordt deze door de zorginstelling onderverhuurd, dan gelden die regels wel. De zorginstelling voert ze uit; de passendheidsnorm geldt voor de woningcorporatie. Er zijn dus goede afspraken nodig tussen zorginstelling en corporatie.

Conclusie

Aangezien de inwerkingtreding van passend toewijzen reeds is ingevoerd, en minister Blok geen uitzondering heeft opgenomen voor de zorgsector, moeten zorginstellingen die zorgwoningen huren (corporatiebezit) en onderverhuren aan bewoners deze binnen de regels van de passendheidsnorm toewijzen. Dit vergt het goed vastleggen van afspraken met de corporatie. Voor zorgwoningen zal dit extra lastig zijn vanwege de hoge stichtingskosten (ten opzichte van reguliere woningen) die een hogere huur zouden moeten rechtvaardigen. Dit vergt creatieve oplossingen; laat u adviseren door onze deskundige.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Hoogste Punt 'De Schakel' bereikt

13 oktober 2017

Vrijdagmiddag 13 oktober 2017 is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van SBO Wending en de renovatie van SBO De Schakel te Amstelveen. Van Aarle De Laat voert het…

Nieuwsbrief

Van Aarle De Laat publiceert regelmatig een nieuwsbrief met daarin actuele onderwerpen en wetenswaardigheden over onze branche en over ons bedrijf.

Van Aarle De Laat respecteert uw privacy.
Lees hier hoe wij uw gegevens verwerken.

Meer Van Aarle De Laat

Contact

Beemdstraat 22

5652 AB  Eindhoven

 

Postbus 677

5600 AR  Eindhoven

 

www.vanaarledelaat.nl

 

 

Deze website plaatst analytische cookies voor het gebruik van webstatistieken. Er worden geen persoonsgegevens bewaard.
Ok