Trends in de ouderenzorg vragen om een andere inrichting van facilitaire en logistieke processen in de verpleeghuiszorg.

In mijn functie als adviseur zorgvastgoed merk ik dat nieuwbouwplannen vaak een aanleiding zijn om processen binnen een zorgorganisatie te herzien en daar waar mogelijk te optimaliseren. Hierbij is niet alleen het zorgproces van belang, ook facilitaire en logistieke processen drukken hun stempel op het ontwerp van een zorglocatie. Essentiële vragen die je wilt beantwoorden zijn:

  • Hoe zorgen we ervoor dat bewoners zo aangenaam mogelijk wonen?
  • Hoe bieden we zorgmedewerkers een aangename werkplek?
  • Hoe kunnen we verbeteren?

Mijn advies: wacht niet met plannen maken totdat u aan de tekentafel zit, start nu!

De komende tijd schrijf ik maandelijks een blog waarin ik actuele trends benoem die van invloed zijn op de inrichting van zorgorganisaties. Ik daag u uit het facilitaire en logistieke proces binnen uw organisatie eens onder de loep te nemen en kritische vragen te beantwoorden.

Neem gerust contact met mij op indien u meer wilt weten over dit onderwerp. Ik denk graag met u mee.


Linda Vermeer
Senior adviseur zorgvastgoed
Van Aarle de Laat BV

Tel: 06 533 77 552, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Behandeling in het verpleeghuis

Behandeling in het verpleeghuis

Er gebeurt van alles op het gebied van behandeling in de VVT. Minister Conny Helder is voornemens behandeling binnen de intramurale zorg anders vorm te geven en ook zorginstellingen stellen zichzelf de vraag hoe zij behandeling toekomstbestendig kunnen inrichten binnen het verpleeghuis.

Visie op zorgtechnologie is onmisbaar bij nieuwbouw en renovatie verpleeghuiszorg

Visie op zorgtechnologie is onmisbaar bij nieuwbouw en renovatie verpleeghuiszorg

Inmiddels kunnen we zorgtechnologie en het ontwerp van een gebouw niet meer los zien van elkaar. Zorgtechnologie maakt integraal onderdeel uit van het zorgproces en drukt daarmee haar stempel op het ontwerp. Wanneer ik tijdens een strategische sessie over zorgvastgoed vraag naar de visie op zorgtechnologie, gaat het vaak al snel over leefcirkels, camera’s en sensoren. Echter de vraag die we ons eerst zouden moeten stellen is: wat willen we bereiken met zorgtechnologie?  

akoestiek in relatie tot dementie

Belevingsgerichte zorg, niet alleen in inrichting maar ook in ontwerp

Veel verpleeghuiszorg organisaties werken vanuit een visie op belevingsgerichte zorg: zowel zorg, welzijn als woonomgeving worden afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van de bewoner. Uiteraard draagt de zorgmedewerker hier, vanwege het directe contact met de bewoner, het meest aan bij.

Een goed logistiek plan draagt bij aan een lagere werkdruk

Een goed logistiek plan draagt bij aan een lagere werkdruk

Zorgmedewerkers zijn praktisch ingesteld. Is er een probleem dan lossen zij dat op. Dit leidt er vaak toe dat er binnen de contouren van het verpleeghuis op meerdere plekken hoekjes en bergingen zijn gecreëerd. Dit is in de jaren zo gegroeid. Met de beste intenties maar niet altijd efficiënt.

Krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt

Voor de komende jaren is de krapte op de arbeidsmarkt één van de grootste uitdagingen in de zorg. Bied zorgmedewerkers daarom een aantrekkelijke werkomgeving zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn en waar ze gelukkig van worden.

Bezoek Van Aarle De Laat op Facebook Bezoek Van Aarle De Laat op LinkedIn

 

Van Aarle De Laat BV
Beemdstraat 22
5652 AB  Eindhoven

Openingstijden kantoor:
maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 

Telefoon: 040 - 25 92 700